2 случая на западнонилска треска у нас

За периода януари-септември в страната са регистрирани 2 случая на Западнонилска треска. Това съобщава здравният министър Кирил Ананиев. За сравнение през миналата година е регистриран 1 случай. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм за периода януари-септември 2018 г. в страните от Европейския съюз са докладвани 798 случая на Западнонилска треска при хора. По страни: Италия - 327, Гърция - 168, Румъния - 117, Унгария – 134, Франция – 16, Австрия - 10, Хърватия - 25 и Словения - 1. Заболели са регистрирани и в други държави извън ЕС: Сърбия – 262, Израел – 49 и Косово – 3. За периода са съобщени общо 71 смъртни случая. Западнонилската треска обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на обрив. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. С цел превенция предаването по кръвен път своевременно е засилен контролът при подбора на донори на кръв и кръвни продукти, органи, тъкани и клетки, като при наличие на нови препоръки периодично се актуализира планът за действие при поява на Западнонилска треска в България на Националния център по трансфузионна хематология, съобщи още здравният министър в отговор на депутатско питане.

Източник БГНЕС http://bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4612304/

 

Влиза в сила първият пакет санкции, наложени от САЩ на Русия заради случая "Скрипал"

Администрацията на САЩ въвежда днес в сила санкции срещу Русия заради нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предаде ТАСС. Според Държавния департамент Москва е нарушила американския закон за контрол над химическите и биологични оръжия и забраната за използването им за военни цели от 1991 година. Първият кръг от санкциите обхваща забрана за доставки в Русия на стоки с двойно предназначение, износ на "чувствителни" стоки и технологии, свързани с националната сигурност на САЩ, както и износа на електроника, компоненти и технологии за нефтогазовия отрасъл. Предвижда се след 3 месеца в сила да влязат и по-тежки мерки. Вторият кръг санкции включва понижаване на равнището на дипломатическите връзки или дори пълното им прекратяване, на практика пълна забрана за износ на всякакви американски стоки за Русия с изключение на храни, както и за внос в САЩ на руски стоки, включително петрол и петролни продукти. Също така е възможно на самолети на компании, контролирани от руското правителство, да не бъде разрешено да кацат в САЩ, както и Вашингтон да блокира кредити на Москва по линия на международни финансови организации.  

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1857069

Умъртвиха всичките животни в с. Шарково

По хуманен начин са умъртвени всички животни от последните три стада в село Шарково, област Ямбол. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщиха от пресцентъра на министерството. Две от стадата бяха с по около 15 животни, а третото е с козите на Тодорка Сакалиева. Всички животни вече са загробени. Решението кога да се изпълнят ветеринарно-медицинските дейности е на специално създадения областен щаб. Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв. на овца или коза, като плащането започва утре. Фермерите от селата Крайново и Странджа вече са получили парите си в петък, посочват от МЗХ. В трите населени места - селата Шарково, Крайново и Странджа бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни, е припомнил министър Порожанов. Той е допълнил, че независимо от това, че не всички стада в тях са с положителни проби, поради контактност на животните, е трябвало да се подходи по този начин. Това беше потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през седмицата, както и от еврокомисар Витянис Андрюкайтис, посочват от МЗХ. Последните три стопански двора в село Шарково ще бъдат дезинфекцирани още днес, е казал още министърът. До дни ще започне и самото изчистване на оборите, като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме и извърши за сметка на държавата.
Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки 20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума, посочват още от МЗХ. 

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1841929

Тръмп обвини разследващия екип на Мълър в лов на вещици и в опит да повлияе на междинните избори в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини екипа на специалния следовател Робърт Мълър, който разследва предполагаемите връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия, че се е поставил в услуга на Демократическата партия и се стреми да окаже влияние върху предстоящите междинни избори в страната през ноември, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Според президента, който пусна серия записки в Туитър днес, разследването представлява "маккартизъм", или "лов на вещици". "Мълър и цялата му група от озлобени демократи-главорези само си търсят белята. Те изпитват удоволствие от това да зачернят живота на други хора, а в същото време не желаят да разкриват действително (състояли се) корупционни действия в лагера на демократите - лъжи, уволнения, унищожени имейли и много, много други неща. Озлобените демократи на Мълър просто искат да повлияят на (предстоящите) избори. Те са позор за нацията", писа президентът в Туитър. Той взе повод от материал във вестник "Ню Йорк таймс", който сравни юридическия съветник на президента Дон Макгън с Джон Дийн - адвоката на президента Ричард Никсън от времето на аферата Уотъргейт. Дийн тогава постепенно се обърна срещу президента и в голяма степен допринесе за неговата оставка, макар че това му костваше затворническа присъда. Обвинявайки отново вестника в разпространение на фалшиви новини, Тръмп посочва, че за разлика от Дийн, неговият адвокат Макгън не е "плъх" от ерата на Уотъргейт, и че той сам е разрешил на адвоката си да свидетелства пред разследването на Мълър, защото няма какво да крие. Междувременно самият Дийн, вече в доста напреднала възраст (аферата Уотъргейт, довела до оставка на президента Никсън, се разрази преди 45 г.), е сред критиците на сегашния президент. Той също откликна на публикацията в "Ню Йорк таймс" и писа в Туитър, че "Тръмп е тотално некомпетентен и съвсем се е оплел, опитвайки се да спаси кожата в "Русиягейт". Съдбата никога не е благосклонна към некадърници, който го карат през куп за грош. За разлика от Никсън, обаче, Тръмп няма да се оттегли доброволно и достойно".

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1856260

Американските централи изземвали непазарно по 486 млн. лв. годишно

Всяка година т. нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова. Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете американски централи. В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от страна на тези централи. Васил Велев уточни, че работодателите са се обърнали с жалба до омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от т. . американски централи. Те смятат, че това е факт, защото КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв за "КонтурГлобал Марица-изток 3" и 168, 66 лв. за "Ей И Ес Гълъбово", което е повече от двата пъти над пазарната цена. Председателят на Управителния съвет на АИКБ посочи, че днес електрическата енергия на борсата струва около 45 лева, като последната седмица цените са били между 66 и 36 лева за мегаватчас. Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща точно по 161 лева за двете американски централи, като срещу тези пари обаче не получават престация. "Точната дума е, че това е грабеж", изтъкна Васил Велев. Омбудсманът Мая Манолова смята, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на тези преференции, от които се ползват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации. Според нея в момента липсва прозрачност какво точно се случва и какви действия са предприели отговорните българските институции по темата. Манолова информира, че след като от ръководството на американските централи са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с омбудсмана, която ще се проведе тази или другата седмица. Освен това Манолова обяви, че ще поиска пълна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, за да обяснят какви действия са предприети от тях по този въпрос. Тя ще поиска информация и какви са възможните сценарий и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани, ако договорите се прекратят.

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1775547

© 2011-2018 GNews media Ltd. Sofia, Bulgaria  www.gnews.bg  e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

facebook www.facebook.com/gnews.bg, twitter https://twitter.com/GNews5 

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %