Умъртвиха всичките животни в с. Шарково

По хуманен начин са умъртвени всички животни от последните три стада в село Шарково, област Ямбол. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщиха от пресцентъра на министерството. Две от стадата бяха с по около 15 животни, а третото е с козите на Тодорка Сакалиева. Всички животни вече са загробени. Решението кога да се изпълнят ветеринарно-медицинските дейности е на специално създадения областен щаб. Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв. на овца или коза, като плащането започва утре. Фермерите от селата Крайново и Странджа вече са получили парите си в петък, посочват от МЗХ. В трите населени места - селата Шарково, Крайново и Странджа бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни, е припомнил министър Порожанов. Той е допълнил, че независимо от това, че не всички стада в тях са с положителни проби, поради контактност на животните, е трябвало да се подходи по този начин. Това беше потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през седмицата, както и от еврокомисар Витянис Андрюкайтис, посочват от МЗХ. Последните три стопански двора в село Шарково ще бъдат дезинфекцирани още днес, е казал още министърът. До дни ще започне и самото изчистване на оборите, като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме и извърши за сметка на държавата.
Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки 20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума, посочват още от МЗХ. 

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1841929

 

Американските централи изземвали непазарно по 486 млн. лв. годишно

Всяка година т. нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова. Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете американски централи. В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от страна на тези централи. Васил Велев уточни, че работодателите са се обърнали с жалба до омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от т. . американски централи. Те смятат, че това е факт, защото КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв за "КонтурГлобал Марица-изток 3" и 168, 66 лв. за "Ей И Ес Гълъбово", което е повече от двата пъти над пазарната цена. Председателят на Управителния съвет на АИКБ посочи, че днес електрическата енергия на борсата струва около 45 лева, като последната седмица цените са били между 66 и 36 лева за мегаватчас. Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща точно по 161 лева за двете американски централи, като срещу тези пари обаче не получават престация. "Точната дума е, че това е грабеж", изтъкна Васил Велев. Омбудсманът Мая Манолова смята, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на тези преференции, от които се ползват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации. Според нея в момента липсва прозрачност какво точно се случва и какви действия са предприели отговорните българските институции по темата. Манолова информира, че след като от ръководството на американските централи са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с омбудсмана, която ще се проведе тази или другата седмица. Освен това Манолова обяви, че ще поиска пълна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, за да обяснят какви действия са предприети от тях по този въпрос. Тя ще поиска информация и какви са възможните сценарий и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани, ако договорите се прекратят.

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1775547

Речта на Тръмп относно ядрената сделка с Иран породи безпокойство по света

САЩ не могат да отменят едностранно ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, каза тази вечер първият дипломат на ЕС Федерика Могерини по повод речта на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. "Ние не можем като международна общност да разрушим ядрено споразумение, което работи", каза Могерини, която бе председател на последните преговори с Техеран преди подписването на сделката. Пред репортери в Брюксел тя припомни, че споразумението не е двустранно и добави, че веднага след речта на Тръмп е разговаряла по телефона с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. В съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран. Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей декларираха, че разбират опасенията на Вашингтон и че са готови да работят за отстраняването на тези опасения. Външното министерство в Москва заяви, че изявлението на Тръмп, че не може да потвърди дали Техеран спазва споразумението, няма да има пряко отражение върху неговото прилагане, но е против духа му. По повод думите на Тръмп за евентуално налагане на едностранни санкции срещу Иран пресслужбата на министерството каза, че в международната дипломация няма място за заплахи и агресивна реторика. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков окачестви речта на Тръмп като "много обезпокоителна". Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи каза, че отказът  на Тръмп да признае ядрената сделка с Иран го връща в спомените за войната в Ирак, допълни ДПА. "Пренебрегването от страна на Тръмп на констатациите от инспекциите на МААЕ дали Иран спазва споразумение ми напомня за подготовката за войната в Ирак. Ще се поучим ли някога", написа в "Туитър" египтянинът. Той намеква за неверните твърдения, че режимът на Ирак разполага с ядрени оръжия, предшествали американската инвазия през 2003 г. Нобеловият лауреат за мир Барадеи задава и въпроса какво послание праща сега Тръмп на севернокорейците относно спазването на международните споразумения. Говорителят на външното министерство в Берлин каза, че партньорите на САЩ в Европа възнамеряват да сътрудничат с американския Конгрес с цел да не допуснат излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. "Ние, Германия, Франция, Великобритания и ЕС поддържаме споразумението и искаме да го запазим, и през следващите седмици ще направим всичко, за да убедим Конгреса в необходимостта от запазването на споразумението", каза говорителят Зигмар Габриел, цитиран от ТАСС.

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1670751

Каракачанов иска доброволна военна служба

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба. Това заяви пред журналисти в Смолян министър Каракачанов. Той участва в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия, допълни министърът на отбраната. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова, смята вицепремиерът. 
Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, посочи министър Каракачанов. Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта , защото една част от тях може да харесат и да останат на служба, допълни Красимир Каракачанов. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър. За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия, категоричен е вицепремирът Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион, допълни Каракачанов. В отговор на журналистически въпрос за увеличението на заплащането за полицията, военният министър коментира: Смятам за правилно целият сектор "Сигурност"- армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. Според министър Каракачанов не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест". Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията, допълни вицепремиерът. Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите. 
С военен ритуал на пл. "Свобода" в Смолян бе изпратен 35-ият военен контингент, заминаващ на мисия в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир - полковник Камен Иванов. Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1726856

Министерството на туризма иска постоянна информация от България Еър

Министерството на туризма е изискало непрекъсната информация от "България eр" заради пристигащи сигнали за закъснение на полетите. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в парламента. Тя съобщи, че регистрираното днес забавяне на полетите за Рим и Милано е поради лошото време на летищата в Мюнхен и Франкфурт, откъдето самолетите не са могли да излетят навреме, и това е генерирало забавяне и на следващите полети. Получихме уверение от превозвача, че всичко, което зависи от тях, ще бъде направено, за да не се допускат закъснения, каза Ангелкова. Ще следим ситуацията и ще съдействаме на всички, добави тя. Ангелкова отбеляза, че от своя страна Министерството на транспорта е започнало проверка на авиокомпанията. Министърът на туризма беше помолена да коментира и сигнали за нарушения по Черноморието. Относно информацията за шезлонги по 36 ст., но шалтета по 10 лева на къмпинг Нестинарка, Ангелкова каза, че направената проверка е установила, че шалтета не са задължителни към чадъра и шезлонга. Тя посочи, че цените на чадърите и шезлонгите са регламентирани в договора за концесия - 36 ст. на един чадър и 36 ст. за един шезлонг. Оттам нататък всички допълнителни услуги на плажа се предлагат на цени съобразно усмотрението на концесионера, единственото условие е, че тези допълнителни услуги не трябва да бъдат задължителни за всеки посетител на плажа, така че всеки да има право на избор дали да ползва чадър и шезлонг, или чадър, шезлонг и други плажни принадлежности, добави Ангелкова. В Министерството постъпват всякакви сигнали и ние проверяваме всеки един, заяви тя. Николина Ангелкова посочи, че най-фрапантното нарушение, на което са се натъкнали досега проверяващите, е в Обзор. Там е установено, че има нерегламентирано вземане на пясъка, който е насипан върху частен имот, така че да се образува частен плаж, включително с такава табела, заграждения и поставени нерегламентирани обекти, посочи Ангелкова. Тя добави, че са започнати действия за налагане на административни наказания, а ако нарушенията съставляват престъпления, ще бъде сезирана и прокуратурата. Предстои административно наказание глоба, която може да стигне до 50 хиляди лева, и в най-лошия случай, ако не може да се възстанови положението, да се актува въпросният имот като плаж и да загуби качеството си на частен имот, обясни Ангелкова.

Източник БТА http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1612508

© 2011-2018 GNews media Ltd. Sofia, Bulgaria  www.gnews.bg  e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

facebook www.facebook.com/gnews.bg, twitter https://twitter.com/GNews5 

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %